Aspecte mai putin cunoscute ale injuraturilor

injuraturiFunctionarea creierului si sindromul Tourette. Cu toate descoperirile pe care le-am facut in medicina tot nu prea stim multe despre sindromul Tourette. Se pare ca afectiunea este de natura genetica si are legatura cu un defect aparut la nivelul basal ganglia. De aici apar si ticurile care viariaza ca intensitate si ca prezenta, ticuri care sunt de gasit si la membrii unei familii, printre cele mai cunoscute fiind injuratul spontan fara a te putea controla.

Dar de ce e vorba de injuraturi si nu replici de prin filme sau de prin textele melodiilor? Exista o legatura stransa cu modul in care creierul stie sa proceseze cuvintele injurioase. Asa cum le recunoastem in mod natura ca fiind diferite de un limbaj obisnuit, subconstientul nostru face cam acelasi lucru. Practic izoleaza anumite cuvinte prea vulgare intr-o particica a creierului, insa cum functioneaza tot acest proces e un mister. Totusi exista pana la urma un loc special in creier unde sunt depozitate toate injuraturile. S-a dovedit asta prin studiul celor care au probleme cu afazia, o boala care determina pierderea abilitatii de a vorbi, manifestandu-se la cei cu dementa sau cu afectiuni grave la nivel cerebral. In vreme ce isi pierd o mare parte a vocabularului, anumite cuvinte sunt lasate in pace si au legatura cu injuraturile.

Pe de alta parte, reusim sa le invatam mai rapid decat alte cuvinte, si asta s-a observat mai ales la copii, care repeta imediat si isi insusesc injuraturile. Primele cuvinte invatate intr-o limba straina sunt injuraturile, desigur. Asadar, ne ascundem cuvintele urate undeva in creier si le pastram pentru a ne ajuta sa ne exprimam niste emotii mai intense.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *