Despre situatia de la Rosia Montana

protest_rosia0Pe parcursul saptamanilor ce au trecut s-a tot vorbit despre situatia de la Rosia Montana. Proteste au existat in toata tara, tot mai multa lume s-a alaturat acestei cauze insa chiar si in momentul de fata exista persoane care inca nu stiu despre ce este vorba. Articolul de fata se doreste a fi o explicatie pentru toti cei care si-au aratat indiferenta

Ceea ce se intampla (sau mai bine zis ceea ce urmeaza sa se intample) este (sau va fi) rau pentru toti romanii. De ce? Datorita lipsei de transparenta. Toata povestea a inceput cu o licitatie aranjata, anuntata pentru data de 5 septembrie. Gabriel Resources a reusit sa o castige inca de pe 4 septembrie.

In urma acestui proces, 4 munti ai tarii noastre vor disparea fiind inlocuiti cu un crater de 8 km in diametru si 400 m in adancime. Conform specialistilor, acesta va putea fi vizibil chiar si de pe luna.

Actualmente, media Europei de cianura folosita in decurs de un an se invarte in jurul valorii de 1000 de tone. La Rosia Montana contractul si proiectul stipuleaza o cantitate de 13 ori mai mare. Cand introduci 13 tone de otrava in mediu, nimic bun nu se poate intampla, asta e clar.

Cele 215 milioane de metri cubi de cianura vor fi sustinute de catre un baraj ce trebuie sa reziste pentru totdeauna. Compania ce a castigat licitatia aloca numai $150.000.000 pentru constructia acestuia. Agentia de protectie a mediului din statele unite considera ca investitia minima necesara se invarte undeva in jurul valorii de $2.600.000.000. Sa fie astia de la Gabriel Resources economici si eficienti? Nu cred.

Opinia publica pe marginea acestui subiect evident, nu poate fi una pozitiva. Cand cunosti cat de cat datele problemei nu te poti declara incantat de situatie. La urma urmei, noua, romanilor, ce ne iese din toata treaba asta? 880 de locuri de munca, 8% din valoarea totala a aurului extras si o tara otravita?! Mai bine nu…

 

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *