Experimente deprimante despre sex si gen

discriminare-femeiDiscriminarea impotriva femeilor apare si in muzica clasica. Si in muzica clasica, sexismul e la el acasa. Intr-un studiu recent s-a demonstrat ca auditiile pe nevazute cresc sansele femeilor sa faca parte dintr-o orchestra. Prin anii 1980, ca sa nu se prinda nimeni de la auditii ca erai femei, domnisoara, iti scoteai pantofii pentru a nu se auzi tocurile si mergeai desculta pana la locul unde iti faceai numarul. Crazy enough?

Albii sunt preferati de facultati, in defavoarea negrilor. In 2014 a avut loc un studiu pentru a se determina daca universitatile isi etaleaza vreo preferinta sexista atunci cand isi aleg studentii. Peste 6.500 de e-mailuri au fost trimise profesorilor universitari, similare si s-a asteptat reply. Diferenta era data de numele, feminin sau masculin, al semnatarului. Doar numele masculine au primit si raspuns, cele feminine mai putin. La fel si in cazul celor negri, care nu au primit nici un raspuns sau rata de primire a raspunsurilor a fost micuta. Mai ales cei din facultati precum business sau stiinte naturale aveau tendinta sa faca discriminari in privinta minoritatilor.

A avea dreptul inseamna cam acelasi lucru cu sexismul. La subiectii de gen masculin si feminin s-a observat o stransa legatura intre a avea dreptul si sexism. Pentru a li se evalua atitudinile, ei au primit diferite afirmatii pe care au trebuit sa le analizeze. De exemplu: „Daca eram pe Titanic, as fi avut dreptul, as fi meritat sa fiu salvat cu prima barca”. S-a masurat cat de mult au fost de acord cu afirmatia pe o scara valorica speciala. Raspunsurile au fost comparate cu cele la intrebari sexiste clare. Barbatii care se credeau privilegiati aveau sansa sa dezvolte sexismul ostil, critica acerba a femeii. Pe de alta parte, femeile au dovedit un sexism binevoitor, manifestat prin idealizarea trasaturilor lor stereotipice. Fiecare cu treaba lui, dupa cum se vede.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *