Fluorizarea si importanta sa in protejarea danturii copiilor

Cariile dentare apar mai ales la varste mai mici. Alimentatia specifica varstei, cantitatea prea mare de dulciuri, igiena orala care nu e perfecta de fiecare data, toate duc la aparitia unor carii care pot provoca dureri, disconfort, stare de rau micilor pacienti. Cea mai buna metoda de prevenire a cariilor este fluorizarea dentara.

Prin fluorizarea efectuata intr-o zambetdent clinica stomatologica sector 6 sau intr-un cabinet stomatologic copii suprafetele dentare sunt remineralizate, acizii din placa bacteriana nu mai pot ataca suprafetele protejate, deci cariile nu mai apar. Fluorul sigileaza si canaliculele dentinare, sensibilitatea dentara scade si ea. Cine are nevoie de ea? O fluorizare solicitata intr-o clinica stomatologica sector 6 poate fi facuta la pacientii cu varste peste doi ani, varsta la care apar si cariile de biberon, la pacientii care nu au o igiena orala corecta, la cei cu structuri deficitare ale tesuturilor dure dentare. Fluorizarea se mai recomanda si in xerostomie, hipersensibilitate dentinara, la pacientii cu protezari fixe sau cu aparate ortodontice. Si dupa orice detartraj facut este recomandata fluorizarea. In general intr-un cabinet stomatologic copii zambetdent se poate realiza o fluorizare cu florura de sodiu, de staniu sau cu fosfatul de fluor acidular in solutie. Inainte de fluorizarea efectiva se periaza dintii profesional, dupa care se aplica preparatele florurate si se lasa sa actioneze un timp scurt.

Copiii trebuie sa faca o astfel de fluorizare de la doi ani pana la 15 ani, de doua ori pe an, pentru a nu avea probleme cu dintii permanenti mai tarziu. Fluorul concentrat administrat intareste structura dintelui si protejeaza dantura de atacul acizilor, dintii ramanand mult mai puternici si rezistenti. Cariile dentare deja formate nu vor evolua foarte rapid, fluorul incetineste procesul de „largire si adancire” a acestora. In acest fel, in urma unei interventii rapide si nedureroase copilul va avea dantura mai sanatoasa si mai usor de ingrijit pe viitor.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *