O alternativa la pedepse si amenintari

mother scolds her child

Odata ce te-ai obisnuit sa iti educi copilul sau copiii cu amenintari, pedepse sau cu diverse tipuri de santaj este destul de greu sa capeti noi reflexe si noi moduri de a actiona care sa fie atat pozitive cat si binevoitoare fata de copil. Pe de o parte pentru ca modul asta de educatie este bine inscris in ADN-ul nostru si nu este deloc usor sa scapi de un obicei rau, asa cum stim deja… Pe de alta parte pentru ca fata in fata cu micile imprudente si cu incapatanarea unui copil, parintele este mereu pe punctul de a ceda nervos!

La noi in casa sistemul cu pedepse, santaj, amenintari sau cate o palma din cand in cand, este complet interzis. Ana nu a fost niciodata pedepsita, cu atat mai putin sa fi primit vreo palma. La Toma nu am fost atat de inteligenti, fiind si primul copil, dar am devenit pe parcurs, iar asta conteaza foarte mult! Preferam acum sa utilizam un alt sistem, unul care insa necesita mai multa energie din partea noastra, ca parinti.
Solutia gasita de noi este negocierea, iar ea este cea care ne permite sa traim mult mai linisititi si sa avem parte de o cooperare spontana si motivata din partea copiilor.

Cele trei avantaje pe care le aduce negocierea sunt: gasirea intotdeauna a unei solutii echitabile pentru toti, cladirea unei relatii de incredere si favorizarea reflexiei si a organizarii ideilor, valabila pentru toti cei din casa.
Gasirea unei solutii acceptabile pentru toti ii implica pe toti cei ai casei. Ii invatam astfel pe copii sa faca concesii, pentru ca ei vad ca si noi facem asta, la randul nostru. Insa pentru a nu fi nevoiti sa ajungem in situatia sa negociem fiecare lucru mic din viata de zi cu zi, am stabilit si un set de reguli ale casei, care nu pot fi niciodata incalcate, indiferent de situatie. In principiu aceste reguli tin de siguranta si de respect. Nu sunt multe, dar sunt esentiale. Restul poate fi negociat si pus de acord la nivel de familie.

La noi acasa fiecare membru al familiei are dreptul de a fi respectat ca atare, intr-o relatie de egalitate, bazata pe respect. Bineinteles, ca si parinti, avem un ascendent care ne permite sa ne orientam copiii catre un drum anume. Odata ce aceste notiuni sunt instalate intr-un mod sanatos in casa noastra, incredrea este si ea solida si durabila. Pentru ca inainte de a fi respectat de catre copilul tau, trebuie ca si tu sa il respecti pe el.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *