Stirile tv s-ar putea sa fie mult mai interesante in viitor. Jurnalistii virtuali si-au luat locul la pupitru, deja…

Ne-am obisnuit deja cu holograme prin studiourile de stiri moderne din strainatate, cu inteligenta artificiala care ne ajuta sa dam mai rapid o stire „standard” daca lucram intr-o redactie mare. Insa chinezii au reusit sa aduca o noutate pe „sticla”, jurnalistul virtual. In locul prezentatorilor de stiri au aparut la un post chinez tv jurnalistii virtuali, care prezinta stirile in limba engleza. Nu tu traducator, nu tu salariat care sa ceara concedii de odihna, noul tip de jurnalist virtual poate sa prezinte ore intregi orice stiri prinde.

Traducerile sunt facute cu ajutorul unei inteligente artificiale, ideea a avut o inspiratie cel putin ciudata, serialul Black Mirror. Jurnalistul care prezinta stiri la televiziunea chineza care experimenteaza cu asa ceva este copia unei vedete tv de la stiri de acolo, avatarul respectiv citind fara probleme si spunand orice stire in limba engleza. Ideea este ca prezentatorul virtual citeste tot ce prinde ca un robot, nu are discernamant, si cum in China propaganda e la ea acasa, s-ar putea sa fie un instrument destul de periculos in mainile cui nu trebuie. Ceva asemanator, dar mai slab exista si la un post romanesc lansat de curand, unde avem prezentatori virtuali, inspirati din jocuri pe calculator la nivel de design. Daca la chinezi totul e sincronizat, juri ca jurnalistul virtual vorbeste de nu mai poate fara probleme, la noi nu e sincronizare, roboteii virtuali par ca nu prea au treaba cu limba vorbita, rostirea cuvintelor nu e sincronizata cum trebuie. Si totusi nu avem idei atat de noi, exista de mult timp asistenti virtuali pe telefon si calculator mai nou, insa chinezii au stiut cum sa integreze perfect jurnalistul virtual in masinaria de propaganda foarte bine pusa la punct in China.

Ce ne asteapta in viitor? S-ar putea sa redactiile de stiri sa fie aproape goale, s-ar putea sa avem ceva asemanator in fata unui prompter si el virtual. Jurnalistii adevarati trebuie sa stea fara griji, meseria lor nu va disparea, doar va fi ajutata de inteligenta artificiala si de avatare de acest fel pentru a fi mai eficienta si mai usor de practicat. Jurnalismul cere pana la urma un anumit tip de gandire pe care inteligenta artificiala inca nu il stapaneste, poate da rateuri mari chiar si ajutata de niscaiva avataruri.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *